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September 6, 2017 
 
VIA ELECTRONIC MAIL 
Mr. Johnnie I. Barton 
Attorney Advisor, Office of Open Government 
Board of Ethics and Government Accountability 
441 4th Street, N.W., Suite 830 South 
Washington, D.C. 20001  
johnnie.barton2@dc.gov 
 
RE: #OMA OOG-0004 7.03.17 AO 
 
Dear Mr. Barton, 
 

This letter responds to the Office of Open Government’s (“OOG”) 
August 9, 2017, advisory opinion’s (“Advisory Opinion”) conclusions that the 
DC Public Charter School Board (“DC PCSB”) violated the Open Meetings Act 
(“OMA”) and the School Reform Act (“SRA”) at its June 19, 2017, Board 
Meeting by 1) amending its planned agenda through a non-unanimous vote, 
and 2) using “renew the motion” to add items to the agenda without 
providing 48 hours’ notice. We appreciate you taking the time to discuss the 
Advisory Opinion, our questions, and our concerns with the opinion on 
August 17, 2017. As stated during that conversation, DC PCSB respectfully 
disagrees with aspects of these conclusions.  

 
Please note that this letter is limited to the interpretation of the 

statutes and does not address the fact-specific findings of the Advisory 
Opinion with respect to DC PCSB’s actions at the June 19 meeting. DC PCSB 
will comply with the Advisory Opinion’s recommendations given its authority 
on matters of open government. However, we disagree with the two above 
statutory conclusions and wish to memorialize in writing our concerns, as 
discussed during our August 17 conversation. 
 
Amending the Draft Agenda 
 

The Advisory Opinion states that “the OOG has consistently interpreted 
D.C. Official Code § 2-576 to authorize public bodies to revise a draft public 
meeting agenda for adoption as the final public meeting agenda provided: 
(1) at the start of a meeting a roll call vote is taken by members of the public 
body; and (2) the vote to revise the public meeting agenda is unanimous."1 

																																																								
1 Advisory Opinion at 4. 
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The Advisory Opinion later refers to these revision procedures as a “protocol 
the OOG has provided to public bodies.”2  

 
As an initial matter, DC PCSB was not aware that the OOG had 

interpreted this section of the OMA to impose either of these requirements, 
particularly the requirement of unanimous consent. We had not been 
provided with notice of any such protocol or received any written guidance 
from the OOG on this issue prior to the Advisory Opinion. Further, DC PCSB 
undertook a thorough search, both before the June 19 meeting and after 
receiving notice of the OOG complaint, of the OMA and its regulations, of DC 
case law, and of the complaint resolutions and advisory opinions published 
on the OOG3 and Board of Ethics and Government Accountability’s4 websites 
and was unable to find any mention of this interpretation or any guidance on 
how to amend a draft agenda prior to its approval at a board meeting. 
Accordingly, DC PCSB referred to Robert’s Rules of Order in the absence of 
such guidance. The associated footnote in the Advisory Opinion also cites to 
no authority, but merely acknowledges that DC PCSB may not have been 
aware of the OOG’s interpretation.  

 
During our August 17 conversation, DC PCSB inquired about this 

interpretation and the manner in which the OOG “has provided [this 
guidance] to public bodies.”5 We were told that it has been provided to 
bodies that called the OOG for advice on this specific issue, and that it has 
been mentioned at some OOG trainings. However, DC PCSB legal staff have 
diligently attended multiple OMA trainings over the past several years and 
this interpretation has not been discussed at any of them, nor is it included in 
the OMA training materials available on the OOG’s website.6 The OOG’s 
interpretation has not been reduced to writing in any form that DC PCSB can 
locate or publicly disseminated in any way to public bodies at large. 
Accordingly, we object to the OOG holding DC PCSB accountable for 
compliance with a requirement not present in the plain text of the statute 
and of which we could not reasonably be expected to be aware.  
 

Secondly, DC PCSB respectfully disagrees with the OOG’s 
interpretation of § 2-576. While we agree that an agency's interpretation of 
its organic statute is owed deference and that the OOG has the statutory 
authority to interpret the OMA, we do not believe this interpretation of § 2-
576 is reasonable on its own, and certainly not when read in conjunction with 
the SRA, as discussed later. DC PCSB’s own enabling statute, the SRA, does 
not impose any requirements on Board votes, save that member elections 

																																																								
2 Id. at 5.	
3 Available at https://www.open-dc.gov/documents/oma-complaints-resolved, 
https://www.open-dc.gov/documents/advisory-opinions.  
4 Available at https://bega.dc.gov/publications?type=1481.  
5 Advisory Opinion at 5. 
6 Available at https://www.open-dc.gov/documents/training-materials.  
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must be held when requested by majority vote.7 It is an implicit power of any 
board, absent any statutory language or regulations to the contrary, to 
establish rules governing its operations. Accordingly, the Board has 
established bylaws, adopted and amended through a fully transparent and 
public process,8 that govern the Board. These bylaws state that the Board 
shall vote by a majority of members at any meeting where a quorum is 
present.9 The Board’s bylaws do not require a unanimous vote for any act.  

 
To take this one step further, it would seem plainly unreasonable and 

beyond the intended scope of the OOG's authority for the OOG to interpret § 
2-576 to impose the requirement that all board actions must be approved 
unanimously. Nothing in the OMA either imposes this requirement or 
suggests that the OOG has the authority to impose such a requirement 
where none exists in the law or in a public body’s own governing documents. 
There is no logical distinction between a vote to amend a draft agenda and a 
vote to take action on any other item before the public body.  

 
The rationale stated by the OOG for imposing this unanimous consent 

requirement is “the balance that must be maintained between a public body 
conducting its business and the public's right to full and complete information 
regarding the affairs of government and those who represent them.”10 
However, requiring unanimous consent to amend a draft agenda does not 
serve to maintain this balance. Independent notice requirements with respect 
to certain matters exist to maintain this balance.11 To the contrary, imposing 
the additional requirement of unanimous consent to amend a planned agenda 
results in stymieing a board’s effort to operate effectively by allowing one or 
two board members disproportionate control over board business while 
providing little to no additional transparency to the public. This requirement, 
for example, could give one member the power to prevent the majority of a 
board from voting to include on the agenda an item most of the board felt 
required public discussion.   
 
Using “Renew the Motion” to Add Agenda Items Without Notice  
 
 The Advisory Opinion seems to suggest that, because of the SRA 
mandate that all DC PCSB Board meetings be open to the public and allow for 
public comment,12 DC PCSB is subject to heightened requirements of 

																																																								
7 D.C. Official Code § 38–1802.14(b)(1). 
8 The bylaws were last revised at the May 16, 2016, Board Meeting, which can be 
viewed here: https://livestream.com/accounts/6219837/events/5406963.   
9 DC PCSB Bylaws, Art. 5.5. (“An act by a majority of Members present at any 
meeting at which there is a quorum shall be the act of the Board.”) 
10 Advisory Opinion at 4. 
11 See, e.g., § 38–1802.03(c) (requiring at least 10 days’ notice for a public hearing 
on a petition to establish a charter school). 
12 § 38–1802.14(b)(3). 
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transparency and notice beyond those contemplated by the OMA.13 During 
our discussion, the OOG stated that, per its interpretation of this SRA 
mandate, DC PCSB could never properly amend its agenda during a public 
meeting, even through unanimous consent, because of the requirement that 
each meeting allow for public comment. DC PCSB disagrees with this 
interpretation of the SRA. Given the deference owed an agency’s 
interpretation of its enabling statute, DC PCSB does not believe that the 
OMA’s interpretation of DC PCSB’s enabling statute would trump DC PCSB’s 
own reasonable interpretation.14   
 

The provision that all DC PCSB Board meetings be open and allow for 
public comment was added to the SRA by the District of Columbia Public 
Education Reform Amendment Act of 2007 (“PERAA”), which was passed 
several years prior to the enactment of the OMA. Among other things, PERAA 
repealed the District’s local charter school law, dissolved the DC Board of 
Education, and transferred oversight authority over all charter schools 
authorized by the Board of Education to DC PCSB, making DC PCSB the 
District’s sole charter authorizer. PERAA also established the current State 
Board of Education.  

 
A review of PERAA’s legislative history indicates the goal of the Act 

was to broadly reform the education system within DC and improve overall 
accountability and oversight.15 The changes PERAA made to the SRA in 
particular brought DC PCSB in line with other educational agencies within the 
District government, and specifically with the previous Board of Education, 
from which DC PCSB was assuming substantial authority. The meetings of 
the previous Board of Education were open to the public. In contrast, at the 
time PERAA was passed, DC PCSB was not subject to any open meetings 
requirements, nor was it subject to the District’s Freedom of Information Act 
(“FOIA”). PERAA amended the SRA to include the open meetings and public 
comment provision and to make DC PCSB subject to DC FOIA. Considered in 
context, these changes do not suggest that the legislative intent was to make 
DC PCSB subject to uniquely stringent requirements of openness and 
transparency. Rather, they indicate an intent to ensure that the public 

																																																								
13 See Advisory Opinion at 5 (“Normally, revising a public body's draft meeting 
agenda for adoption as the final meeting agenda under the protocol the OOG has 
provided to public bodies would present no affront to the OMA or SRA. However, the 
DCPCSB's enabling legislation is unique. The statute requires, without limiting 
language, for all DCPCSB' s meetings to be open to the public with a reasonable 
period for public comment on the agenda items.”) 
14 Among certain other powers, the OOG is statutorily authorized to issue advisory 
opinions to agencies on compliance with the OMA. § 2–593(a)(2).  
15 See generally B17-0001-Committee Report, available at 
http://lims.dccouncil.us/Download/18426/B17-0001-CommitteeReport1.pdf.  
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continued to have an avenue for discourse on the important issue of 
education.16  

 
It should also be noted that the SRA contains numerous provisions 

mandating specific notice requirements and timelines for certain actions.17 
Congress would not have enumerated specific items if it intended for all 
actions of the Board to be subject to strict notice requirements. For these 
reasons, it is DC PCSB’s interpretation that, for any item not subject to 
specific notice requirements under the SRA, the SRA’s general mandate of 
open meetings subjects it to the OMA, and any reasonable interpretation 
thereof, and no more.18 

 
The effect of the OOG’s stated interpretations of the OMA and the SRA 

is to alter the plain meaning of the OMA. By opining that a unanimous vote is 
required to alter a planned agenda, and also opining that DC PCSB’s enabling 
statute requires notice and allowance for public comment on all items on the 
agenda, the OOG is effectively changing the OMA’s required “planned 
agenda” into a finalized agenda.19 Essentially, the OOG’s August 17 Advisory 
Opinion reads into the OMA and the SRA a requirement that is, in fact, 
directly contradictory to the plain text of the OMA. And this troubles DC 
PCSB. A public body should be able to rely on the plain text of the statute, 
particularly when the OOG has not disseminated clear guidance on an issue.    
 
Conclusion 
 

DC PCSB recognizes the need for governmental transparency and 
values the input of the public it serves. We also greatly respect the role of 
the OOG in ensuring open government. For the reasons discussed above, 
however, DC PCSB respectfully disagrees with the OOG’s Advisory Opinion on 
the actions DC PCSB took at its June 19 Board Meeting. As mentioned earlier, 
DC PCSB will nonetheless comply with the OOG’s recommendations stated in 
the Advisory Opinion. 
 

 
 

																																																								
16 Notably, the establishing language for the new State Board of Education, also 
included in PERAA, contains a similar mandate that the Board conduct monthly 
meetings “to receive citizen input.” § 38-2652(b). This provision was present when 
PERAA was initially enacted in 2007. 
17 See supra n. 11. Note that enrollment ceiling increases and program replications, 
the issues that were added to the agenda using “renew the motion” at the June 19 
meeting, are not specified in the SRA as requiring notice. 
18 DC PCSB also acknowledges that it is subject to the notice requirements of the 
Advisory Neighborhood Commissions Act, but those notice requirements are distinct 
from the ones at issue in this discussion. 
19 § 2–576(5) (emphasis added). 
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If you have any questions or wish to discuss this matter in person, 
please do not hesitate to contact me. 
 
 
Sincerely, 
 

  
 
 
Nicole L. Streeter 
General Counsel    
 

 
 
Darren Woodruff, PhD 
Board Chair 
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